Nieuws

Studenten worstelen met mentaal welzijn

11
mrt

Prof. Ronny Bruffaerts,

Corona heeft de mentale gezondheid van jongeren centraal op de politieke agenda geplaatst. Vanaf nu houdt het Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) jaarlijks de vinger aan de pols met een zogenaamde Welzijnsmonitor. De eerste editie werd ingevuld door meer dan 21.000 studenten. De helft van hen zegt een hoge levenstevredenheid te hebben. Daar staat tegenover dat een kwart van de studenten zegt te kampen met demotivatie en 46 procent positief test voor een of meerdere psychische problemen.

Dat is veel. Al staat positief testen op de bevraging niet automatisch gelijk aan de medische diagnose van een psychische stoornis, zegt professor psychiatrie en medeauteur Ronny Bruffaerts (KU Leuven). “Een op drie van deze studenten zegt bijvoorbeeld geen impact op hun dagelijkse leven te voelen.”

Bij wie de impact op het dagelijkse leven wel voelbaar is, uit zich dat in ‘externaliserende problemen’de jongeren uiten hun emoties en problemen naar buiten. Zo zegt meer dan een op de vier studenten zichzelf verwond te hebben het afgelopen jaar.

Ook eetstoornissen komen meer voor dan vroeger; 19 procent van de bevraagde studenten zegt ermee geworsteld te hebben het afgelopen jaar. Impact bij studenten met psychische problemen Geen impact Matige impact Ernstige impact Zeer ernstige impact Middelengebonden problemen Alcoholgebonden probleem Paniekstoornis Angststoornis Majeure depressieve episode Manische episode Lichte manische episode Minstens

Volledig artikel in de morgen van 10-3-2023